Jdi na obsah Jdi na menu

Vysvětlení pojmů

15. 8. 2024

BOB  - Nejlepší jedinec z plemene (Best of breed)  -  je nejvyšší titul, který jedinec může na tomto typu výstav získat v rámci plemene

BOS - Nejlepší jedinec z opačného pohlaví (Best of opposite sex) - je  2. nejvyšší titul  a znamená pro rozhodčím vybraného nejlepšího jedince z 2. pohlaví, než který získal BOB.

Tyto 2 tituly zahrnují  jedince  zúčastněné na výstavě od třídy mladých po veteránů .

Národní vítěz - vybírá se nejlepší jedinec z těch, kteří  získali CAC ve třídách dospělých  (na mezinárodních výstavách se u uznaných plemen dává návrh na CACIB)                           

CAJC - Čekatelství šampionátu mladých, může získat od rozhodčího jedinec, který získal známku výborná a umístil se jako 1. ve třídě mladých.

BOJ (Best of junior) -  nastoupí pes a fena s titulem CAJC a vítěz získává titul BOJ

CAC - Čekatelství šampionátu dospělých, může získat od rozhodčího jedinec, který získal známku výborná a umístil se jako 1. ve třídě dospělých. Pokud jich jedinec získá stanovené množství, získá po doložení splnění všech podmínek Šampionát .

r. CAC - rezervní Čekatelství šampionátu dospělých, může získat od rozhodčího jedinec, který získal známku výborná a umístil se jako 2. ve třídě dospělých. Za stanovených podmínek může být použit k získání Šampionátu.

BOV - Best of veteran, titul získá vybraný jedinec mezi psem a fenou se známkou V1 ve třídě veteránů

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kromě soutěží v rámci plemene se jedinci s titulem BOB, BOJ a BOV mohou zúčastnit finálních soutěží

o nejkrásnější jedince mezi plemeny.